Intézményünk idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból jubileumi hetet tartottunk. Összefoglalónkat itt olvashatják:

Beszámoló a projekthétről
2. b osztály
A projekthétre tudatosan készültünk. Az evangélikusok himnuszát az „Erős vár a mi Istenünk…” c. dalt szeptember elején elkezdtük tanulni. Sok változatát meghallgattuk, jól tudjuk már mindkét versszakát. Ezenkívül megtanultunk hozzá egy hangszeres kíséretet is. Mivel az osztályunknak van saját csengettyűkészlete, így ez napi programmá vált. Akinek nem jutott csengettyű, – mert nincs annyi hang a dalban – az a ritmust (a nyolcadokat) kasztanyettával emelte ki, és minden sor végén triangulum csendült meg, mint egy templomi orgona zengése, olyan szépen. A zene világnapjára közös próbákkal készültünk a 3. osztályosokkal a műfüves pályán, hogy együttes produkcióban is előállhassunk ezzel a szép dallal. Végül teljes koprodukció lett belőle!
A gyerekekkel megismertettük a névadó – Sztehlo Gábor – életét, munkásságának jelentőségét.
A kedves szülőktől virágföldet és fűszernövényeket kértünk be, hogy udvarunkat megszépítsük. A terv az volt, hogy elöl és hátul is kertészkedünk. Az óvodára néző oldalon a kerítés mellett 30 tulipánhagymát dugdostunk el. Jól megágyaztunk nekik és várjuk, hogy tavasszal kihajtsanak.
Az előző osztályommal a kaspókba beültetett évelőket most átültettük egy kis dombra. Az így felszabadult kaspókat vidám festéssel megújítottuk. Ezekbe most illatos fűszernövényeket tettünk: zsálya, citromfű, menta, rozmaring. A kert 4 sarkába kerültek. S középen ott van a most kialakított domb, melynek
kiindulópontja a 3 éve kivágott régi-régi fenyőfa törzsének csonkja. Eköré ültettük a sziklakerti növényeket: pozsgásokat, kövirózsákat. 160 liter friss virágföldet használtunk fel.
Rajzórán és technikaórán köveket rajzoltunk és festettünk meg az alkalomnak megfelelően. Majd az elkészült sziklakertünkbe beépítve, annak ékei lettek. Mindenki beletette a munkáját, az egyéniségét. De valódi sziklák is keretezik kétoldalról, mint egy bástya. Hisz: „A bölcs ember kősziklára épít!” (Vir sapiens aedificat supra petrum.) Nagyon tetszett mindenkinek. Igazi örömmel, lelkesedéssel készült el közösen a másik osztállyal. Boldogan álltuk körbe. Még inkább a miénknek tekintjük itt a Zergében, s talán jobban is vigyázunk majd rá.
Mindezek mellett a versmondó versenyen is, és a szépolvasó versenyen is indultak tanulóink, hogy képviseljék az osztályunkat. 1. és 2. helyezést szereztek versmondásból és a szépolvasói aranyat is elhozták!
Megtanultuk Reményik Sándor: Templom és iskola c. versének megadott részletét a közös nagy versmondásra. Nagyon szép vers.
Szerdán egy csodálatos mesével zártuk a programokat: Aranyka, Bíborka és Kincső meséje címmel.
Dr. Takácsné Szmola Ildikó
osztályfőnök

Beszámoló a projekthétről
2. a osztály

Győri Gábor Dávid iskolalelkész szerdai igazán mély, de érthető és feldolgozható áhítatai keretezték számunkra ezt a készülődést a kis osztályunkban a beszélgető körökön. Az iskola köszönésének megvizsgálása, a jelmondatunk tudatosítása és himnuszunk megtanulása elmélyítette ezekben a gyermekekben az iskolánkhoz tartozás örömét, az iskolánk szeretetét.

Jó volt hallani, ahogy végigmentünk a szokásos ebédlő – Zergelak útvonalon naponta többször, hogy minden teremből felcsendült az Erős vár a mi Istenünk újra és újra, hol csengettyűvel, hol boomwackers-szel. Köszönöm Johannának a közös zenélés örömét, aki megírta a színes kottát a csengettyűhöz és segített nekem a Boomwackers kotta összeállításában. Öröm volt a negyedikesekkel közösen próbálni! A közös produkcióért való munkálkodás buzgó igyekezete látszott minden kis tanuló szemében.

A Zene világnapján az egész alsó tagozat elénekelte, elcsengettyűzte, elboomwackers-özte Himnuszunkat, jó volt ebben a produkcióban együtt lenni, együtt zenélni, gyermekeink nagy figyelemmel követték Johanna néni vezénylését. Nagyon várjuk a szerdát, hogy a közös művet mindenki hallhassa, hiszen több, mint 80 gyerek hangszerrel zenél ebben az előadásban! A verset is elmondjuk minden nap természetesen.

Nagyon tetszett a gyermekeknek, ahogy a projektnapokon elkezdett szépülni az iskola. Megcsodáltuk a 3.-4. osztályosok virágládáit, a falfestményük alakulását nap, mint nap. Észrevették, hogy virágokat ültettek, mégpedig 10-es alakban, ami nagyon tetszett nekünk! Az elsősök virágtartóit is rögtön megcsodálták.

Minden nap kíváncsian lestük a Forfa épület falán készült festményt is. Mindig észrevettek egy-egy újítást: például, mint angolos osztály kiszúrták, hogy a falon „four fa” van, utána pedig megállapították, hogy micsoda nagy dolog a saját kézlenyomatodat otthagyni az iskolád épületének a falán.

Mi is kifestettük a virágládáinkat és hála a lelkes szülőknek és gyermekeknek tele is ültettük több évelő fűszernövénnyel abban a reményben, hogy meggyökeresedik és együtt teázhatunk a belőle szedett levelekből. Addig is finom illat száll a Zergelak udvarán, ahányszor elszalad mellette egy-egy kisgyermek.

A kis köveinket is megfestettük, mint minden kis alsós gyermek és kihelyeztük a sziklakertünkbe. Jó volt együtt szépíteni a Zergelakot is! Kíváncsian várjuk a kis tulipánok előbukkanását is tavasszal.

Örömmel jelentkeztek, készültek és részt vettek gyermekeink a Szépolvasó és Versmondó versenyen is, köszönöm ennek levezénylését minden szervezőnek és zsűritagnak!

Az üzenet megérkezett: Szeretjük az iskolánkat, közelebbről megismertünk, megtanultunk a köszönéstől az alapítón át a himnuszig sok mindent. Tettünk azért, hogy szebb legyen a környezetünk, a „második otthonunk”, és ez eljutott a gyermekek szívéig is. Kaptam még olyan képeket is, ahol Sztehlo Gábor nevét rakják ki a gyerekek még otthon, építőkockából is.

Bende-Hegyi Eszter osztályfőnök

 

Projekt napi beszámoló 3- 4. osztály

A projekt napi programokat az alsó tagozaton közösen terveztük és évfolyamonként közösen is alkottunk, szavaltunk, olvastunk és főként jókedvvel töltöttük el a rendelkezésünkre álló időt.

A 3. és 4. osztály az iskola 10. évfordulója alkalmával szervezett projekt napokon együtt tervezett és együtt is tevékenykedett.

Az első nap a 3. osztályosok a kerítés festésével kezdtek, majd a csoport egyik része az előre megtervezett módon az épület előtti virágtartót festette ki.

Ezen a napon a 4. osztály múzeum pedagógiai foglakozáson vett részt, ahol iskolatörténeti interaktív műhelymunka folyt. A gyerekek nagyon érdeklődőek, aktívak voltak s betervezett egy óra kevésnek is bizonyult.

November hónapban folytatjuk  a Herrich- Kiss villa kiállítóhelyen  egy kis játék a látványraktárban (tárgysuttogó 🙂 című interaktív foglalkozással az élmények gyűjtését.

Így a kerítésfestésre és a virágtartó szépítésére a délután második részében került sor.

Kedden a virágtartókba beleültettük a gyönyörű őszi virágokat, ami most már épületünk előtt pompázik.

Az épület előtt az utcafronton is ültetünk virágokat, amiből az évfordulóra emlékeztető 10-es szám rajzolódik ki. Az virágok ültetése közben beszélgettünk a növényekről, jellemzőikről     ( egynyári, áttelelő, fajtákról) és az ültetés praktikáiról is. A munkamegosztást is tervezés, megbeszélés előzte meg.

A versmondó és szépolvasóversenyre is lelkesen készültek a gyerekek, s eredményesen szerepeltek . Míg szavalóink evangélikus szerzők műveit adták elő, a többi tanuló Füller Tímea ma élő evangélikus írónő novellájával ismerkedett meg.

Szerdán az iskolától kapott kavicsokat festettük meg. Mindenki az iskolával kapcsolatos tudását, élményét jelenítette meg, ami születésnapi ajándéknak is megfelel, hiszen iskolánk ebben az évben 10 éves lett.

A tanév eleje óta készül mindkét osztály az Erős vár a mi Istenünk c.ének megtanulására és különleges hangszerek kíséretével való előadására.

A zene világnapján már voltak próbálkozások, amik igen jól sikerültek, de az iskolai flashmobot nagy izgalommal várjuk. Az ének előadását élőkép fogja színesíteni.

Márkusné Győri Johanna, Deák Izabella, Balaskó Éva, Katona Dóra

 

Projekt napi beszámoló 8. osztály

Csodálatos képpel járult hozzá gyönyörű Forfánk falának még szebbé tételéhez… Mindenki szorgosan dolgozott.

Még nincs kész teljes pompájában a kép, de rajta vagyunk!

A gyerekek még az alsósoknak is segítettek

Köszönöm mindenkinek a támogatást és lelkesítést, amit munka közben kaptunk!

Taigiszer Csaba osztályfőnök