Határtalanul – Kalandozás a Délvidéken

(2024. 05. 06.-05. 10.)

HAT-KP-1-2023/1-001603

Előkészítő szakasz:

A Határtalanul program előkészítő foglalkozásait megkezdtük már február végén. Először történelem és földrajz órákon vettük át részletesen a Délvidék történelmét, valamint a Vajdaság és Szerbia földrajzát. Folyamatosan elkezdtük kitölteni a Barangoló program Határtalanul feladatait. Közösen hoztunk létre egy regisztrált felhasználó nevet („AZ Osztály”) és minden Vajdaságról szóló feladatot átnéztünk. A megoldásokat a gyerekek közösen végezték el, mindig más-más tanuló vezetésével. Ez még jobban összekovácsolta a csapatot.

  1. április 12-én ellátogattunk a Magyarság Házába, ahol részt vettünk a Zentai Gimnázium tanárának Máriás Ildikónak „Kémia a növény- és állatvilágban” című előadásán. Erre a programra közel 40 gyereket vittünk el, mert sok tanulót érdekelt a Magyarság Háza.

A program megvalósulása:

  1. nap: Palics-Szabadka-Tótfalu

Reggel 8 órakor indultunk el az iskola elől. A határelkelőnél sajnos sokan voltak, így csak délután 2-kor értünk át. Első utunk Palicsra vezetett, ahol sétáltunk a tó partján. Megtudtuk az idegenvezetőnktől, hogy a korabeli első olimpiát itt szervezte Vermes József, ahol számos sportágban mérhették össze a tudásukat a nemzetközi versenyzők. Megcsodáltuk a tó partján álló villákat, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezett szecessziós stílusban. Kiderült, hogy ezeket a villákat eredetileg a versenyzők elszállásolására építették.  A tó partján fényképezgettünk a Palics feliratnál valamint Vermes József szobránál.

A séta után a palicsi állatkertet látogattuk meg.

Palics után az utunk Szabadkára vezetett. Itt megnéztük azt az iskolaépületet, ahol Kosztolányi Dezső tanult. Ellátogattunk Kosztolányi Dezső két szobrához és elhelyeztük iskolánk koszorúját. Tovább sétálva megnéztük kívülről a szabadkai zsinagógát és a városházát. Sajnos bemenni egyik épületbe sem tudtunk, mert a pravoszláv húsvét miatt mindkét épület zárva volt. A városháza előtt fotózkodtunk a kék szökőkútnál. Megnéztük Bíró Károly szobrát (aki Szabadka polgármestere volt), a Népszínház épületét, a Kaptárházat, Raichle palotát és Mátyás király szobrát. Mátyás király szobránál szintén elhelyeztük iskolánk koszorúját. A buszhoz visszafelé sétálva megtekintettük a Szent Teréz Székesegyházat, illetve Szárity János szobrát, aki a Magyarországon készült első repülőgép atyja volt.

Buszra szállva elmentünk Tótfaluba, amely egy 600 fős színmagyar falu. Itt Faragó Irina mesélt nekünk a falu életéről. Elmondta, hogy a falusiak mezőgazdaságból élnek, elsősorban állattenyésztésből élnek és biogazdálkodás folyik.  Megnéztük a nyúltenyészetet, a kecskéket és racka juhokat. Sajnos a tervezett alma chips gyárba nem sikerült bejutnunk a pravoszláv húsvét miatt. Megnéztük II. Rákóczi Ferenc szobrát, a Délvidék legnagyobb Turul-szobrát, valamint Tóth József falualapító, János Pál pápa és a mártír pap, Szabó Dénes szobrát. Itt található a mini Délvidék park, ahol a legfontosabb Délvidéki várak és építmények fém makettjei találhatóak. Vendéglátónk beszélt a falu életéről és az abban található rendkívüli összefogásról, valamint a foci akadémiáról.Este 7 órára értünk az Anna panzióba Zentára, ahol elfoglaltuk a szobáinkat és elfogyasztottuk a vacsoránkat.

  1. nap: Zenta-Beodra- Törökbecse-Óbecse-Zenta

A reggelink elfogyasztása után ellátogattunk a zentai városháza, ahol felmentünk 219 lépcsőn a városháza tornyába. Szerencsés időnk volt, mert a toronyból egy látcsővel láthattuk a szegedi dóm épületét. A városháza épületében a helyi idegenvezetőnk (Farkas Ágota) elmondta az épület történetét, mesélt a zentai csatáról, valamint megmutatta azt a palackpostát, amelyben az 1956-os forradalmárok kértek segítséget. A városháza tornyában megnéztük a zentai csata kiállítását és a csatáról készült óriási terepasztalt. A városházáról kifelé jövet felfedeztük, hogy az épület egyik oldalában van egy magyar csokoládé múzeum és manufaktúra. Egyeztettünk és már délután fogadtak minket a múzeumban és megmutatták a manufaktúrát is.

Ezután elindultunk a beodrai Traktormúzeumba. Itt megcsodáltuk a régi traktorokat és a múzeum egyéb régi tárgyait. A tulajdonos elindított a gyerekek kedvéért egy régi gőzgépet.

Utána elmentünk Törökbecsére és megkoszorúztuk Leiningen-Westerburg Károly 1849-ben Aradon kivégzett magyar tábornok szobrát. A szobornál elénekeltük a Himnuszt és elszavaltuk a Szózatot. A koszorúzás után elfogyasztottuk a szendvics ebédünket.

Utána Óbecsére látogattunk, ahol megtekintettük a Türr István-zsilipet, ott ahol a Duna vize torkollik a Tiszába a Ferenc-csatornánál, majd a Than emlékházba látogattunk el. Megcsodáltuk Than Mór festményeinek a másolatát, valamint Than Károly kémiai pipettáit és gyógyszeres tégelyeit. A múzeumban hatalmas lelkesedéssel vették birtokukba a tanulók az ott található interaktív játékokat.

Utána visszatértünk Zentára és meglátogattuk a Petőfi Sándor Általános Iskolát. Itt a tanárok az iskola igazgatójával Gordán Kolossal beszélgettek, míg a gyerekek a helyi iskola gyerekeivel barátkoztak össze az ottani tanárok segítségével. Sor került közös focimeccsre és társasjátékozásra is. A diákok megmutatták a mi diákjainknak a teljes iskolát. A tanárok az iskola igazgatójának vezetésével megnézték a tantermeket, a könyvtárat és a tornatermet. Az iskola igazgatója ismertette az iskola magyar oktatását, a helyi programokat, valamint a Vajdaság oktatási jelenét és tervezett jövőjét.

Az iskolalátogatás után még sétáltunk egyet Zenta belvárosában. Csoportunk ellátogatott a helyi csokoládé manufaktúrába és múzeumba, amelyet egy helyi magyar család tart fent. Lengyel István tulajdonos elmesélte nekünk, hogy miként lesz a kakaóbabból finom csokoládé, valamint megtudhattuk, hogy miként került Európába a kakaóbab és vált a világ kedvelt édességévé. Az üveg tárlókban megnézhettük a csokiformákat, a korabeli eszközöket, régi desszert dobozokat és csokoládé papírokat. Megtekinthettük a csokoládé készítés folyamatát is. A végén megkóstoltuk a manufaktúra saját kézműves csokoládéját és fagylaltját. A manufaktúra meglátogatása után, megnéztünk az ortodox templomot, a Tisza partot és az ott látható révész szobrot.

Végül visszatértünk a szállásra és elfogyasztottuk a vacsoránkat.

  1. nap: Nándorfehérvár

Ezen a napon a programban egy változtatást kellett végrehajtanunk. Kinti vendéglátóink előző este tájékoztattak minket arról, hogy Zimonyban nem fogjuk tudni megnézni Hunyadi János szobrát fejújítás miatt. Valamint tájékoztattak minket arról is, hogy Belgrádba nehezen fogunk tudni közlekedni a kínai államelnök látogatása miatt.

Reggeli után elindultunk Belgrádba. Sajnos nagyon lassan tudtunk csak a busszal haladni.

Kalemegdan parkban megnéztünk a franciák tiszteletére készült emlékművet, amelyet hálából emeltek a független Jugoszlávia létrehozására.

Megérkezésünk után Szőke Eleonóra helyi idegenvezetővel megnéztük a nándorfehérvári várat. A várban megtekintettük a kiállított tankokat (Hadtörténeti Múzeum gyűjteménye), a lőporraktárból kialakított Ružica pravoszlav templomot, melyet az elesett katonák emlékére alakítottak ki. Itt Eleonóra mesélt nekünk az ortodox és a római katolikus vallás közötti különbségekről. A várat teljes egészében megismertük, valamint Nándorfehérvár ostromának részletes történetét. A várban a csata emlékhelyénél elhelyeztük iskolánk koszorúját. Este fél 8-ra értünk a szállásunkra Székelykevére, ahol finom vacsorával vártak minket.

  1. nap: Szendrő, Kis- és Nagy Kazán-szoros- Galambóc

Reggeli után elindultunk a Kazán szoros felé. Útközben megtekintettük Szendrő várának hatalmas falait és bástyáit, meghallgattuk a vár legendáját és a történetét.

Több órás buszozás után elértük Galambóc várát. Kívülről sétáltunk a vár mellett és megcsodáltuk a szemben lévő László várat és a közelben lévő Babakaj sziklát. Hajóra szállva hajóztunk egyet a Kazán-szorosban. Megnéztük hajóról a Kis-és Nagy-Kazán-szorost, a Szent Anna kolostort, a Traianus emlékművet, Decebál szobrát, és a Széchenyi emléktáblát. A sok útlezárás miatt este 8 órára értünk vissza a szállásra.

  1. nap: Pétervárad- Újvidék

Ezen a napon a reggelit követően buszra szálltunk és Újvidék városa felé vettük az irányt. Először a péterváradi erődöt néztük meg. A helyi idegenvezető segítségével megnéztük a kazamatákat, közben érdekes történeteket hallottunk arról, hogy a katonák miként éltek akár hónapokat is a kazamatákban. A várban megcsodáltuk a különleges óratornyot és gyönyörködtünk Újvidék panorámájában.

A vár megtekintése után átkeltünk a Dunán és sétáltunk Újvidék fő utcában. Megnéztünk a városházát, a Szűz Mária templomot, amelyet 1896-ban Kovács Frigyes tervei alapján építettek. Ez Szerbia legmagasabb templomtornya, benne a Szent István, Szent László és Szent Erzsébet szobrával. Tovább sétálva megtekintettük a püspöki palotát, valamint a Sárkányölő Szent Györgyről elnevezett pravoszláv templomot.

Maradék dinárunkat elköltve, délután 15 órakor a határ felé vettük az irányt. Minden gond nélkül este 8-ra Budapestre visszaérkeztünk az iskola elé.

A program lezárása:

Hazaérkezésünk után osztályfőnöki órákon felelevenítettük a látottakat és az élményeket. Megbeszéltük, hogy milyen útravalót adott nekünk ez a kirándulás a jövőt illetően.

Felosztottuk a további feladatokat. Május 29-én témanapot szerveztünk az iskolában a nemzeti összetartozás körében. Fényképek vetítése által számoltunk be élményeinkről, külön az alsó- és a felső tagozatosoknak,  valamint  ismeretterjesztő órát tartottunk számukra a Kárpát-medence magyarságáról. Trianonról megemlékeztünk, megvizsgálva a békeszerződés földrajzi aspektusait, a határok által teremtett gazdasági, társadalmi viszonyokat. Trianonra megemlékezve az iskola felső tagozatosai számára 1920 méteres emlékfutást rendeztünk a közeli sportpályán.

Az iskola folyósólyára és egyik tantermébe tablókat készítünk az utazásról, hogy az utazás során meglátogatott helyszíneket mindenki megismerhesse. A kicsik számára az iskola folyosóján egy kis vetélkedőt is rendeztünk az általunk elmondott ismeretekből.

Még több fotó:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=906768831253246&set=pcb.906773641252765